Industrilandskapet

3208207-arbetets-museum-1Ett besök i Industrilandskapet mitt i hjärtat av Norrköping erbjuder en rad spännande sevärdheter och upplevelser, för denna stadsdel inhyser nämligen allt från vetenskap, historia och kultur alltsammans i en anrik miljö och atmosfär – vilken liknas mest vid andra svenska anrika platser såsom ringmuren i Visby eller Gamla Stan i Stockholm.

Att besöka en stadsdel som benämns som industrilandskap kanske vid första anblick inte låter som en sevärdhet, men så är fallet i Norrköping. Stadens gamla anor i textilproduktion och pappersbruk har lämnat sina spår i form av vacker arkitektur med byggnader som numera inhyser allt från mysiga caféer till museum och kultur. Här finns till exempel muséet Arbetets muséum i den gamla fabriksbyggnaden Strykjärnet som befinner sig mitt på den lilla ön Laxholmen i Motala ström vars utställning Alva är den enda permanenta eftersom knyter an till museets lokal och historia i Norrköpings textilindustri. Men staden har även rötter i pappersbruket och det visas på Holmens museum, precis som stadens stadsmuseum finns i området.

Upplev Industrilandskapet

Industrilandskapet upplevs bäst till fots via Norrköpings unika promenadväg som leder genom hela Industrilandskapet på bägge sidor om Strömmen och slutar först vid Åbackarna där naturen tar vid. På din promenad härigenom passerar du både historiska byggnader med anknytning till Norrköpings industrier, modernare tillbyggnader och öppna parkytor. Vid exempelvis Skvallertorget hittas några av Norrköpings bästa caféer och knappt ett stenkast därifrån hittas Norrköpings vetenskapliga center i form av Norrköping Sience Park med Visualiseringscenter C i fokus. Det är en byggnad formad som en kupol där vetenskap och kultur blandas om vart annat – ett populärt stopp för den vetgirige som tycker om att uppleva vetenskapen i modern form med Cnema och 3D-föreställningar.

För den shoppingsugne

Ett kvarter med gamla anor i snustillverkning som gömmer sig mitt i Industrilandskapet har namnet Kvarteret Knäppingsborg. Här hittas de personliga butikerna med mode och inredning, men mest uppskattat är området för sina många restauranger och caféer – en perfekt plats att avsluta sin tur runt i Industrilandskapet på.

Du kan läsa mer om Norrköpings industrilandskap på kommunens webbplats.