Yxbacken – Fjällen är aldrig långt borta

I Norrköping är fjällen aldrig långt borta. Här finns nämligen Yxbacken som har nöjet att erbjuda fyra stycken olika nedfarter – vilket räcker gott och väl när man känner för att ta några åk!

För den som gästar Norrköping vintertid är det aldrig långt till fjällen. Knapp 15 minuter bort med bil från staden finns nämligen Yxbacken med både snökanoner och pistmaskin redo att lägga snön vit så fort vädret tillåter – och hålla snön kvar även när slask och barmark råder runt om.

Dag i Yxbacken

Här finns fyra stycken nedfarter placerade i två separata backar, Familjebacken och Stora backen, sedan finns även en liten Barnbacke för de minsta att skida i. Med andra ord finns något för alla smaker att hämta här, från minsta lilla nybörjare till vassaste proffs. Den som saknar skidutrustning behöver heller inte oroa sig, skiduthyrningen håller öppet hela vintern. Likaså behöver man heller inte oroa sig när hungern tränger på. I värmestugan finns servering och utanför finns dessutom grillplats för dem som tagit med sig egen matsäck eller vill grilla korv.

Åk rätt i backenSkidor i snö

Precis som på vilken annan skidort som helst finns en hel del regler att hålla sig till även här i Yxbacken, och håller du inte reglerna är det lätt hänt att dagen första åk också blir dagens sista – om du inte lovar att skärpa till dig förstås! Generellt handlar åkreglerna om att vara uppmärksam och visa hänsyn i backen. Anpassa din fart till din egen skicklighet och till terräng, väderlek och utrustning. Likaså ska du inte glömma regeln om att hålla undan för åkare framför dig – precis som i alla skidbackar är det alltid du som kommer uppifrån som ska visa mest hänsyn till åkarna längre ned. Ingen har ögon i nacken! Därför är det också viktigt att hålla ordentlig koll när du ska köra om, starta försiktigt och om du ramlar i backen är det bra om du flyttar dig så ingen bakom råkar köra på dig. Är du med i en olycka ska du uppge ditt namn och adress. Glöm heller inte bort att det är trevligast för alla om du är en god medåkare – respektera skidbackens skyltar och hjälp till om någon annan är i behov av din hjälp.

Sugen på ett åk? Ta dig hit!

Yxbacken hittar du cirka 15 kilometer norr om Norrköping och hit är det enkelt att hitta. Med bil från Norrköping är det bara att följa väg 55 (Katrineholmsvägen) norrut och svänger sedan av mot Hults Bruk och Yxbacken. Strax en kilometer på denna väg svänger ni sedan vänster och ser strax er destination. Det går också bra att åka kommunalt hit med buss med linje 436 som går till Hults Bruk du ska ta. Tidtabeller med aktuella avfärder hittas hos www.ostgotatrafiken.se.